Hi ha tantes raons per triar fusta...

04/04/2022

Hi ha tantes raons per triar fusta...

www.asomatealaventana.org
comercial@asomatealaventana.org
+34 608 638 912



Els beneficis de passar temps a l'aire lliure són indiscutibles, però les nostres activitats diàries sovint ens impedeixen poder fer-ho. El simple fet d'una finestra amb vista a la natura ja aconsegueix una sensació de benestar. És raonable, segons demostren nombrosos estudis, que la fusta en ser un producte natural i associat a la natura genera un efecte similar i beneficiós per a la salut mental i física.

La fusta és un material ecològic, natural, sostenible, renovable, reciclable i no tòxic. El seu aprofitament ajuda a cuidar les muntanyes i la seva durabilitat i estabilitat poden comparar-se amb qualsevol altre material tradicional, a més d'oferir un excel·lent aïllament acústic i tèrmic.


SEGURETAT EN INCENDIS

Qualsevol associaria que la fusta és el material que més ràpid pren, però, es desconeix absolutament la resposta de la fusta davant del foc.
Tothom que hagi intentat fer una foguera alguna vegada sabrà el que costa fer cremar una peça gran de fusta. En cremar la fusta només es veu afectada la capa externa la qual en carbonitzar crea una superfície aïllant que protegeix l'interior de la peça (Codi tècnic de l'edificació). Aquesta capa carbonitzada té una capacitat aïllant sis vegades més gran que la de la fusta a temperatura ambient permetent que l'interior de la peça mantingui les seves capacitats mecàniques.
Això ajuda a retardar el temps de col·lapse de l'estructura, facilitant així l'evacuació i l'extinció del foc, cosa que no passa amb la majoria dels materials.
Enfront de temperatures similars, altres materials com l'acer o el plàstic perden la majoria de propietats mecàniques. Comparant una peça de metall, una de plàstic i una de fusta, l'única que mantindrà la seva estructura durant més temps (evitant l'esfondrament en edificacions) serà la fusta. El plàstic es fon, a més, emetent gasos tòxics i l'acer o metall col·lapsa, doblegant-se.
És per això que els bombers únicament entren a l'extinció de focs avançats en habitatges amb estructures de fusta. On us assegureu que l'estructura aguanta l'esforç mecànic.
Tot això s'ha demostrat a diferents assaigs de laboratori.

USAR FUSTA ÉS NECESSARI PER CUIDAR EL MEDI AMBIENT

Els beneficis ambientals es tradueixen en benestar personal. La fusta es forma gràcies al carboni retirat pels arbres de l'atmosfera mitjançant la fotosíntesi, per la qual cosa la fusta és l'única matèria primera en la “fabricació” de la qual absorbeix carboni i neteja l'aire. Com més perllongada sigui la vida útil de la peça de fusta resultant, més temps estarà fixat aquest carboni. Això podria semblar un inconvenient davant l'ús de la fusta en ser necessària la seva curta per aconseguir-la.
Tot i això, aquí és on entra la gestió forestal sostenible i la silvicultura, que són la ciència base dels aprofitaments forestals europeus, on es respecta els torns de creixement de les espècies, la seva biodiversitat i salut, la funció protectora del bosc i s'assegura posterior regeneració assegurant així el recurs en el temps.
Sense aquests aprofitaments forestals, sempre prescrits per un professional i assegurant la sostenibilitat de la muntanya a futur, la muntanya entraria en abandó, augmentant el risc de plagues i incendis.
Usar fusta és necessari per complir els plans de gestió forestal, netejar les muntanyes evitant acumulació de biomassa que actuaria com a accelerant en cas d'incendi i el seu aprofitament assegura la sostenibilitat a nivell ambiental, social i econòmic, evitant a més l'abandó de zones rurals. Si els aprofitaments forestals fossin dolents per a les muntanyes, no creus que estarien prohibits? I, tanmateix, és tot al contrari, les lleis els donen suport i les organitzacions ecologistes coneixen la seva importància per a la sostenibilitat ambiental.


En el disseny d'edificis i interiors es tria la fusta per donar sensació de llar, calidesa i confort, a més de per la seva estètica inigualable i la gran varietat d'opcions en espècies de fusta i acabats que ofereix. El 2006 un estudi canadenc (Appearance of Wood Products and Psychological Well-Being) va recolzar aquesta idea en demostrar que els subjectes descrivien les sensacions provocades pels colors i la textura de la fusta com de 'calidesa', 'confort' i 'relaxació' .
Aquesta sensació de comoditat es tradueix a millores en l‟estat emocional i disminució del nivell d‟estrès, acompanyat d‟una reducció de la pressió arterial i la freqüència cardíaca.
Per això una llar o lloc de treball que disposi de fusta es percep com a més confortable, còmode, relaxant i productiu.
Un altre dels beneficis de la fusta al benestar de les persones és la seva capacitat per millorar la qualitat de l'aire i per la seva capacitat de regulació de la humitat. La fusta és un material higroscòpic per la qual cosa es troba constantment intercanviant aigua amb l'aire intentant arribar a un punt on les concentracions siguin iguals. Com que aquest és un procés lent, la fusta aconsegueix esmorteir els canvis d'humitat que es produeixen al llarg del dia dins d'una sala, ajudant a mantenir-la estable.

BENEFICIS I CONFORT D'AMBIENTS AMB FUSTA


A més, la menor conductivitat tèrmica de la fusta respecte a altres materials com el vidre, el metall o ceràmics fa que sigui més
càlida al tacte augmentant el confort tèrmic alhora que augmenta l'eficiència tèrmica. Per exemple, el balanç energètic de les finestres de fusta és millor que altres materials. Així mateix, en el seu ús en tancaments com finestres, gràcies al seu gran aïllament tèrmic i estanqueïtat a l'aire, ajuda a estalviar grans quantitats d'energia i, per tant, més confort amb menys cost econòmic.


Associació Nacional de Fabricants de Finestres de fusta

www.asomatealaventana.org