Entrevista a Oskar Huidobro (president ASOMA) en revista fusta sostenible

"El sector de l'tancament requereix en aquests moments productes de qualitat"

14/05/2021



Oskar Huidobro, President de Apunta.


És suficient els diners que es posarà sobre la taula, per modernitzar el parc d'edificis del nostre país?

Són 6.000 milions d'euros ... una quantitat de diners ingent. A priori no hi ha empreses ni personal qualificat per fer la quantitat d'obres corresponent. Seria un desastre que l'especulació animi a la creació de noves empreses ia la generació d'estafes, fallides, obres a mig fer i, en definitiva, problemes.

Reclama Vostè. Tancaments de qualitat. Està la fusteria industrialitzada de fusta a l'altura del que requereix el mercat?

La finestra de fusta representa una inversió a llarg termini, de cinquanta anys, que és la vida d'un edifici, i que s'amortitza sola, perquè al llarg del seu temps de servei contribueix a estalviar energia.

És una finestra per a tota la vida. Que ofereix a qui la gaudeix unes prestacions molt importants.

Una nova fornada d'arquitectes està prescrivint finestra de fusta. Pensen en clau fusta. Això vol dir que alguna cosa hem fet bé. Estem resolent correctament els problemes tècnics que va poder haver en el passat.

Actualment la fusta té una quota de mercat de la fabricació de finestres a Espanya que, jo personalment, dubto que arribi al 5%. Amb tot, estem ben posicionats en el mercat, després de molts anys eclipsats per alumini i PVC.

Avui s'està fabricant una molt bona finestra de fusta. Amb molt bona matèria primera, maquinària i eina. Hem après del passat i, en general, ara apostem per l'alta qualitat.

Som pocs fabricants, amb la qual cosa hi ha una dificultat real per aconseguir avui finestres de fusta. Actualment tots tenim molta feina. El mercat ens obre un marge de creixement que en realitat no podem dur a terme.

En resum, estic molt content amb l'evolució que pot arribar a tenir la finestra de fusta a Espanya.



Segueix llastrant la finestra de fusta la necessitat inherent de fer sobre ella un manteniment periòdic?

La finestra de fusta ha deixat d'estar penalitzada pel manteniment. Els dissenys de la perfileria i la tecnologia dels recobriments han allargat extraordinàriament la durabilitat de les finestres.

El manteniment, el que abans constituïa un problema i allunyava molts prescriptors i clients de triar la fusta, es converteix ara en un avantatge i una oportunitat per al nostre sector.

Les finestres d'alumini o PVC no es poden rehabilitar ni modificar. I també es degraden amb el pas el temps. Les de fusta si es poden restaurar. Fins i tot podem canviar el seu color. Quedant com a noves.

Ara ens adonem que el que era dolent per a la fusta, actualment és molt bo. I el que era bo (per a l'alumini o el PVC), és en realitat un handicap.

Naturalment, les finestres de fusta cal cuidar-les. Igual que les altres. És una tasca nostra, dels fabricants i els nostres distribuïdors i botigues, informar i orientar el client sobre aquesta realitat. Defensant un material que, a més, és natural, ecològic i renovable.

És cert que el preu d'una finestra de fusta és superior a una d'alumini o plàstic de les mateixes dimensions. Però enfrontem a uns materials molt contaminants i d'un consum energètic enorme en la seva fabricació, davant d'un material, la fusta, que és respectuós amb el medi ambient.

Volem viure en un món millor, i la fusta contribueix a fer un món millor.