El Consorci Passivhaus signa amb èxit el manifest a REBUILD a què s'uneix ASOMA.

“La descarbonització comença amb la rehabilitació”

04/05/2022

El Consorci Passivhaus signa amb èxit el manifest “La descarbonització comença amb la rehabilitació” a REBUILD a què s'uneix ASOMA.

  • L'auditori Workshop Aena va completar aforament per escoltar la lectura del mateix a càrrec del president de la Confederació Nacional de la Construcció (CNC) Pedro Fernández Alén.
  • Més de 50 entitats ja s'han adherit al manifest amb la intenció de donar impuls perquè el desenvolupament dels fons europeus sigui una realitat imminent.
  • La cinquena edició de REBUILD es clausura a IFEMA on el Consorci ha participat activament a taules rodones i ponències d'interès per al sector.


El   Consorci Passivhaus (CPh) ha presentat públicament el manifest per impulsar la rehabilitació energètica “La descarbonització comença amb la rehabilitació” a què s'ha unit ASOMA El lloc escollit va ser l'auditori Workshop Arena en el marc de REBUILD, el saló professional que vol impulsar la Rehabilitació Energètica dels Edificis i així transformar la construcció. L'esdeveniment va ser presentat per   Manuel Medina, president del CPh, qui va titllar aquest manifest com “una oportunitat d'or en el moment actual en què ens trobem”.

La lectura del manifest va anar a càrrec de Pedro Fernández Alén, president de la Confederació Nacional de la Construcció (CNC) qui va sentenciar que “cal reivindicar el sector de la construcció ja que té un gran futur i és molt professional” . El manifest és una crida a tot el sector, des de les diferents administracions fins a entitats, associacions o empreses públiques o privades, per accelerar els processos i les aliances necessàries amb la intenció que el desenvolupament dels fons europeus Next Generation sigui una realitat.

Fins ara ja són prop de mig centenar les entitats adherides, com ara l'Observatori 2030 del CSCAE, el CGATE, Green Building Council Espanya, COAM o COAATM, així com associacions de fabricants de materials i instal·ladors. L'acte de presentació va atorgar compromís i valor al manifest i es va segellar amb la signatura dels compromissaris que corroborava la seva adhesió i una foto de família.


El Consorci deixa empremta a REBUILD amb aportacions de gran valor

El Consorci Passivhaus ha tingut participació activa en aquesta V edició de REBUILD. Dimarts 26 va intervenir en tres sessions. A la taula Passivhaus i industrialització Manuel Medina, president del CPhs va posar en valor el procés d'aquest tipus de construccions tan controlades des del mateix disseny fins a l'execució. Isabel Alonso, Comitè de Public Affairs del CPh va moderar "Els reptes del sector a l'aplicació Fons Next Generation-col·laboració públic i privada com a font de creixement" en què els ponents van exposar els plans d'incentius i polítiques actuals que s'estan portant amb la intenció de ser abans un país 100% renovable amb emissions netes abans del 2050. I Óscar del Río, vicepresident I del CPh va aportar el seu gra de sorra a la sessió “ Cap a la sostenibilitat integral de les reformes” ressaltant quant valorem la nostra vida per posar en valor la importància de viure en llocs segurs i ben rehabilitats.

Dimecres 27   Guillermo Hornero, secretari general del CPh va liderar un bloc de ponències al voltant de la sostenibilitat, arquitectura i la construcció avançada al Constru Innovation Theatre, on es van debatre les principals incerteses que es viuen actualment al sector. El primer bloc va ser l'anomenat “La independència energètica a l'arquitectura a través de l'envolupant tèrmica” i va tenir com a ponents els consorciats Cypsa, Ejot, Danosa, Deceuninck i Fassa Bortolo. A la sessió es va parlar de la necessitat de baixar la demanda energètica a través de les prestacions que ara proporcionen els edificis i de potenciar els productes perquè garanteixin seguretat. Quant a normatives es va concloure que a Espanya s'ha començat tard però que ens hem d'il·lusionar per estar al capdavant dels països que millor eficiència treballen. També es va posar en alerta la confusió existent encara entre ser eficient i sostenible i que cal més pedagogia com la que promulga el CPh per diluir aquesta incertesa que hi ha de manera generalitzada.

A continuació, el debat “ Balanç energètic nul en el context de la descarbonització” va comptar amb la presència dels associats Griesser, LG i Zehnder en què es va assentar que els fabricants han de liderar els canvis i que cal demostrar que amb les nostres tècniques aquest ja ha de ser un procés natural en la construcció. Es va mostrar certa disconformitat amb el codi tècnic actual ja que no compleix totes les expectatives del sector i es va posar èmfasi en continuar desenvolupant productes per obtenir sempre el confort a l'habitatge que ens aporti qualitat de vida. També es va tornar a fer una crida a aconseguir ja el balanç positiu ia construir de manera conscient.

Per acabar, va tenir lloc la sessió “Visió perifèrica: L'eficiència energètica com a objectiu únic del sector” amb la intervenció dels consorciats Knauf Insulation, ISO-CHEMIE, Onhaus i BMI. En aquest darrer bloc es va parlar de l'escassa integració que hi ha actualment amb el sector públic per traslladar el missatge que l'energia més barata és la que no es consumeix, donant suport a polítiques que ajudin a calar profund. Es va posar èmfasi que els conceptes sostenibilitat i eficiència no estan interioritzats del tot en el ciutadà i per això no s'acaben d'entendre del tot: prova d'això és que tan sols un 1% del parc immobiliari a Espanya és industrialitzat davant del 40% dels països europeus. Es va concloure la sessió agitant la ment dels assistents i fent-los pensar si realment som i actuem amb eficiència optimitzant recursos ia aprendre per evolucionar així.

Per finalitzar la intervenció del Consorci a REBUILD, avui, darrer dia del saló, Guillermo Hornero, secretari general del Consorci , ha moderat una sessió sobre “Ecodisseny, la creació d'interagents”. En ella, tres empreses del sector han presentat els seus projectes orientats a la millora ambiental del producte en totes les etapes del seu cicle de vida, des de la seva creació fins al tractament com a residu.