Barcelona design week. (Ilab's Latest) per Ilab Arquitectes

Habitatge modernista a Passeig Sant Joan, Barcelona

31/10/2023

Arquitectura/Disseny interior: YLAB Arquitectes, www.ylab.es
Projecte Reforma interior d'habitatge
Superfície: 200 m2
Fotografia: Santiago Garcés i YLAB Arquitectes
Contractista/industrials: Solucions SL, Vallés Fusteria i Ebenisteria SL

Descripció:

El projecte consisteix en la reforma d'una habitatge modernista situada en una finca règia del cèntric Passeig Sant Joan de Barcelona.

Els propietaris, una parella australiana enamorada de Barcelona, van voler reformar la vivenda per a fixar la residència a Europa. Necessitaven convertir aquest antic habitatge, en molt mal estat de conservació, en un espai confortable on poder acollir visites de familiars i amics.

El repte de l'encàrrec consisteix a incorporar un programa d'usos contemporani i amb un grau alt de confort , en una habitatge protegit amb valor historicoartístic, on s'havia de mantenir la estructura i els elements més valuosos com el paviment de mosaic Nolla i els sostres originals.

Funcionalment , es divideix l'espai en dues zones principals a banda i banda del vestíbul d'entrada: la zona social i de convidats , al costat més ampli de la casa; i la zona privada , al costat menor, que funciona com un petit apartament privat. Ambdues zones són redistribuïdes i se'n creen de nous espais per complir amb les necessitats dels propietaris i preservar la seva privadesa.

El concepte de disseny s'inspira en la diversitat cromàtica del paviment de mosaic , diferent a cadascun dels espais. Les estades més grans són tractades amb una pintura a la calç Bauwerk en tons desaturats diferents i harmonitzant amb el paviment; i el mobiliari a mida està acabat amb laca semi setinada del mateix color. Un element connector, format per sòcols i fusteries interiors i exteriors en color marró molt fosc , recorre l'espai d'un extrem al un altre. Aquest element penetra i envolta les estances interiors més petites, que, en combinació amb una sofisticada il·luminació artificial i l'ús de materials reflectors, es transformen en espais potents i lluminosos.

El resultat final és un precís equilibri entre la conservació dels elements preexistents i un disseny contemporani cura al detall, que fan d'aquest habitatge un espai tranquil, sobri i elegant.

Les fusteries exteriors originals són substituïdes per fusteries de fusta Roi d'altes prestacions per aconseguir el nivell d'aïllament acústic i tèrmic desitjat.



Aquest habitatge ha estat presentat al públic durant la Barcelona Design Week 2023 a l'esdeveniment Ylab's Latest, consistent a obrir les portes d'un dels darrers projectes de Ylab Arquitectes. L'espai s'ha presentat moblat i decorat amb la col·laboració d'importants marques de disseny i galeries d'art i ha estat visitat per amants del disseny i professionals del sector.

Ho organitza: Ylab Arquitectes i Barcelona Centre de Disseny
Partners: Bauwerk Colour, Cristina, Bticino, Roi, Laminam, Besform, Madel, Duravit
Col·laboradors: Carpyen, Cumellas, Matèria Barcelona, Bolia, Galeria Victor Lope, Pigment Gallery, Domestic Shop, Sanna Völke

Paviments:
Paviment existent de mosaic Nolla restaurat.
Paviment de rajola hidràulica Pinar Miró a dormitori doble. Paviment exterior de mosaic porcelànic de colors Winckelmans.

Acabats de pintura:
Pintura llisa a la calç
Bauwerk en diferents colors per a parets i sostres (Pinewood, Stone, Heath, Birch, Grafit, Driftwood, Owl)

Fusteries de fusta a
mesura:
Mobiliari i portes interiors realitzats a mida
disseny de Ylab Arquitectes i execució de Fusteria Vallès en laca de diferents tons i xapa de roure vermell fumat natural Mehling Wiesmann; taulells de gres porcelànic de gran format acabat marbre calacatta Michelangelo Soft Touch de Laminam ; manetes i tiradors Formani One de Piet Boom; ferratges de cuina de Blum; capçal entapissat de llit suite en teixit Casper de Lamadrid

Motllures de parets i sostres:
Motllures compostes per cornises, sòcols i similar d'Oracdecor

Fusteries de vidre i metall:
Fusteries de vidre temperat mini-estriat i llis, i perfileria d'acer
lacat color fosc

Fusteries exteriors:
Balconeres i finestres de fusta de
Roi Deko Grup-35 , models PLUS 70.2 i ELIT 93.2, manetes Formani One negro mate



Il·luminació arquitectònica:
Downlights encastades al sostre Tolva M de Nexia

Mecanismes elèctrics:
Sèrie Livinglight Air niquel setinat NK i grafit de
Bticí

Instal·lació de clima:
Sistema aire-aire de Mitsubishi Electric; difusors i reixetes lineals
Madel LMT-MISS i Look-SM

Mobiliari comercial, decoratiu i art:
Vestíbul : butaca Soul roure i pell de Bolia ; catifa Malam white natural de Cumelles; gerro Forma mitjà de Bolia; canelobre Snug de Sanna Völker ; pintura del vestíbul Entre 02 de Carsten Beck (galeria Victor Lope) ; llum de taula Shogun d'Artemide; plaid Stripe de Hem; aparador Lauki de Treku; llum de suspensió Drop Chandelier Bulp de 101 Copenhaguen