Avantatges de les finestres de fusta

03/01/2018

Avui compartim amb vosaltres aquest excel·lent article escrit per Grup Gubia:

"Pensem en la pel·lícula La finestra indiscreta (1945) d'Alfred Hitchcock. La vida d'una finestra contemplada des de fora. Un clàssic. Es veu a aquella dona vestida de vermell a la finestra il·luminada sense saber què està fent. Però, llavors, es veu alguna cosa! O l'exemple contrari: Diumenge al matí d'hora (1930) d'Edward Hopper. La dona asseguda a l'habitació mirant per la finestra, l'exterior, la ciutat. M'enorgulleix que a nosaltres, arquitectes, se'ns permeti fer coses semblants en cada edifici. I sempre me l'imagino així en cada edifici que faig. Què vull veure jo -o qui vagin a utilitzar l'edifici quan estic dins? Què vull que vegin els altres de mi? "Peter Zumthor, Atmosferes.

Fa uns mesos vam realitzar la rehabilitació d'un edifici en el qual calia substituir tota la fusteria exterior de fusta, molt deteriorada pel pas del temps i la falta de manteniment. Gràcies a aquesta obra, vam tenir l'ocasió d'investigar més sobre la fabricació i l'ús de les finestres de fusta tant en rehabilitacions com en edificis de nova construcció.
Amb aquest post pretenem donar a conèixer una mica més a tothom els principals avantatges d'aquestes finestres enfront de les d'alumini o pvc i mostrar-vos alguns exemples del seu ús en diferents tipus d'edificis.

Tot i que en els últims anys la finestra de fusta ha perdut força presència enfront de les d'alumini o PVC, en l'actualitat, la finestra de fusta està tornant a agafar força i a ocupar un important paper en la construcció. Això és degut en gran part als avenços realitzats pel que fa a la millora en els acabats i el manteniment de les mateixes així com una creixent consciència mediambiental i l'entrada en vigor del certificat energètic que és obligatori per als propietaris que volen vendre o llogar el seu habitatge.
El primer avantatge amb què compten les finestres de fusta és la d'estar fabricades amb un material natural, renovable i respectuós amb el medi ambient, el que les fa idònies per a edificacions on la sostenibilitat és primordial.

Les característiques tècniques, és un altre avantatge de les finestres de fusta ja que ofereixen màximes prestacions quant a estanquitat, resistència al vent i aïllament acústic i presenten un major aïllament tèrmic que les d'alumini o PVC ja que en aquest cas el material amb el qual es fabrica la finestra si resulta influent. A igualtat de vidres empleats i sense la necessitat d'emprar trencament de pont tèrmic algo innecessari en aquestes finestres ja que la fusta és un material molt aïllant les finestres de fusta presenten menors valors de transmitància tèrmica que les d'alumini i similars o fins i tot millors que les de PVC amb diverses càmeres.
El manteniment de les finestres és potser el que porta a moltes persones a decantar-se per un altre material abans que per la fusta, però triant una espècie de fusta durable o molt durable (1) i un tractament protector adequat per a les classes d'ús (2) que marca el CTE podem aconseguir finestres amb una garantia de per vida.

Existeixen avui dia al mercat acabats per la fusta d'exterior que permeten un fàcil i ràpid manteniment posterior, consistent tan sols en passar un drap humitejat en aquests productes per la fusteria per nodrir la fusta.
Podem aconseguir finestres amb excel·lents prestacions tècniques i estètiques tant en fustes coníferes com frondoses prestant especial atenció al detall constructiu i al tractament que cada espècie requereix per a la seva durabilitat.

Font: http://espaciosdemadera.blogspot.com.es/2013/04/ventajas-de-las-ventanas-de-madera.html