ASOMA apropa la tecnologia BIM als seus Associats

Els objectes BIM no són un simple 3D. És una mica més. Una eina de prescripció de dades del producte.

20/12/2021

Avui dia, el sector de la construcció s'està digitalitzant progressivament. En comparació amb altres sectors industrials, és molt tradicional. Li costa fer el pas cap a la innovació. Encara que hi ha empreses, en particular, molt capdavanteres.

Fa més de 20 anys que hi ha la tecnologia BIM, però a Espanya és ara quan el sector de la construcció s'està dinamitzant i digitalitzant. Hi ha altres tecnologies com la realitat virtual, la realitat augmentada, block chain… que es podrien aplicar també a aquest sector.

TECNOLOGIA BIM

L'AutoCAD ha cedit el testimoni al programari de modelatge paramètric, on es passa de fer el mer dibuix a projectar elements constructius mentre s'està modelant un edifici, una infraestructura, etc.

Fins avui quatre línies delimitaven una casa a AutoCAD. Ara BIM reconeix que cadascuna de les línies és un mur. I reconeix totes les propietats que conté aquest mur. Aquesta forma de projectar informació d'elements constructius ajuda molt perquè superem la projecció 2D per traçar en 3D, a la qual cosa se suma la informació de totes les dades de cada element que s'està traçant.

 

En fer qualsevol modificació en un mur, com la incorporació d'una porta o una finestra, aquests canvis es traslladen a les vistes en 3D ia la taula de dades. Evidentment, és una tecnologia molt útil per treballar.

A nivell col·laboratiu, l'arquitecte genera una informació quan realitza el model que passa a continuació als instal·ladors d'electricitat o lampisteria, oa l'enginyer que s'ocupa de calcular la càrrega estructural. El que és interessant d'aquest treball simultani és que si hi ha alguna col·lisió o interferència entre les disciplines (per exemple la ubicació errònia d'una porta en un mur de càrrega), el programari té la capacitat de poder-lo detectar i avisar.

“La intel·ligència s'ha de fer. Cal dotar el programa d'informació perquè aquest sàpiga que en aquest mur no hi pot haver una porta” , apunta Pablo Callegaris, director de   BIMÈTICA .

BIM permet una major capacitat de modelatge quant a dades, així que com més informació contingui el projecte, més control es té sobre ell i més situacions es poden estudiar. En les fases de disseny, execució, realització de compres, elaboració de pressupostos, logística i, molt important, en el manteniment posterior d'aquesta instal·lació.


Un modelatge complet reflecteix com serà construït un edifici. I facilitarà programar-ne el futur manteniment; el mateix programari avisarà de les accions que cal dur a terme. Amb un control i coordinació amplis de tot allò que s'està fent i s'ha de fer.

ON ENCAIXEN AQUÍ ELS FABRICANTS?

Els fabricants de portes, finestres, armaris, parquet, etc. juguen un paper interessant perquè en modelar els objectes de forma paramètrica permet que els projectistes els utilitzin com una eina de prescripció.

“Si sóc l'arquitecte, o bé modelo jo la finestra, o ho fa el mateix fabricant. Si ho fa el fabricant és un plus, perquè m'estalvio el temps de modelatge i obtinc la solució constructiva. El fabricant pot incorporar la marca, la solució. És una prescripció pura”.


BIMÈTICA   està ajudant a transmetre a   ASOMA , l'Associació Espanyola de Fabricants de Finestres de Fusta, el missatge cap als Associats sobre la importància que té la digitalització amb aquesta pota tecnològica que es diu BIM. Els fabricants de finestres de fusta poden així presentar eines de treball als prescriptors, i que la seva marca hi estigui.

BIMÈTICA està realitzant amb ASOMA i catàleg de finestres genèriques, representatives dels fabricants Associats. Una finestra tipus podria incorporar-se a un projecte i, a lhora de la seva execució, ser substituïda per una real.

El desenvolupament s'ha fet conforme a un estàndard per al desenvolupament de biblioteques BIM que s'anomena   Estàndard GDO-BIM . Una estructura base que facilita substituir el producte genèric per un producte concret de fabricant.   “És un punt inicial força interessant i, a partir d'aquí, els fabricants associats a ASOMA poden optar al desenvolupament d'un primer element BIM de forma gratuïta, que a nosaltres ens serveix perquè el fabricant entri en contacte directe amb l'experiència de modelatge amb tecnologia BIM”.

La importància de l'estandardització dels objectes BIM d'ASOMA

Un dels problemes que té actualment el BIM per als fabricants, és la manca d'estandardització pel que fa al desenvolupament tècnic (Modelat) i l'estructuració de paràmetres conjuntament amb el bolcat de Dades. Per saltar aquesta barrera s'ha triat l'Estàndard GDO-BIM, que és l'estàndard més utilitzat al món per al desenvolupament de Biblioteques BIM.

Aquest estàndard permet que els objectes BIM d'ASOMA tinguin una major “Usabilitat” i “Traçabilitat” en els projectes. Això s'aconsegueix gràcies al fet que els arxius estan optimitzats en el pes gràfics i tenen una estructura de paràmetres que són útils des d'un inici, envers les diferents fases en què travessa un projecte; és a dir, Fase de Disseny, Execució i Manteniment.


Hem de tenir present, que un projecte BIM, té la capacitat de gestionar, emmagatzemar i processar diferents dades, per exemple, les que aporta el Fabricant mitjançant els seus productes a l'inici, però després poden intervenir-hi altres professionals (arquitectes o enginyers, etc) que informen amb més dades al projecte, influenciant amb això la informació que tenen els objectes BIM (Ex, el preu o la logística, entre altres dades).

Un altre exemple, és la disposició de dades que realitza la Propietat o l'empresa que realitzi el manteniment del projecte, per això novament torna a influenciar aquestes dades en els objectes BIM. Per això, els arxius han d'estar preparats per poder respondre aquesta tensió de càrrega de dades mitjançant una estructura de paràmetres estandarditzada.


Un altre benefici de l'estandardització de paràmetres és millorar el punt de trobada i entesa amb el mateix llenguatge entre els diferents productes (objectes BIM) que es prescriuran al projecte. És a dir, l'estandardització, el que busca és estendre un pont de connexió o llenguatge comú de dades perquè tots els intervinents entenguin el mateix i no s'hagi de generar feina extra a refer o reassignar noms de paràmetres.

Vegem casos pràctics de combinacions de prescripcions entre elements genèrics i de marca, que tingui l'estàndard GDO-BIM i aquells que no en tenen.


Certificat de Qualitat de la Biblioteca BIM d'ASOMA

Finalment, en desenvolupar una biblioteca BIM sota l'estàndard, és un reflex de la qualitat del desenvolupament, ja que aquest està auditat. Per això s'emet el Certificat de Qualitat BIM de la Biblioteca d'ASOMA, que conté la informació dels productes i arxius desenvolupats, i en aquest cas són Aptes tots ells.

Particularment diu el document:

Els arxius BIM (Building Information Modeling) d'ASOMA – Associació Espanyola de Fabricants de Finestres de Fusta desenvolupats amb el Software Revit®, versió 2019 en idioma espanyol, respecten els Drets de Propietat Intel·lectual (Copyright), contenen les dades gràfiques òptimes (utilitzables a entorns de LOD 100 a 500), compleixen amb l'Estructura (paràmetres) i Traçabilitat de Dades que es requereix en un projecte BIM (utilitzables a Fases 1 a 8) conforme a l'Estàndard de Desenvolupament d'Objectes BIM (GDO-BIM).


Els objectes BIM no són un simple 3D. És una mica més. Una eina de prescripció de dades del vostre propi producte. Un contenidor de dades del producte. Útil a tot el cicle de vida d'un projecte. Un document que contractualment el vincula al projecte.

“Volem que els fabricants guanyin experiència, que es familiaritzin amb aquesta tecnologia i pugin al vagó de la digitalització en la seva activitat. Amb un cost inicial zero, gràcies a la seva Associació”.

A data d'avui ja s'han publicat 10 productes genèrics dels socis d'ASOMA a la plataforma BIMETICA , que incorporen a més un certificat de qualitat. Realitzada aquesta biblioteca inicial, progressa la col·laboració entre les dues entitats. Ajudant a arribar a aquest sector el nínxol de mercat que consumeix productes BIM. Els associats que volen desenvolupar amb BIM un producte propi reben l'assessorament de BIMÈTICA, amb una senzilla formació.