Què són els ponts tèrmics?

18/10/2017

Els ponts tèrmics són zones dels elements constructius on es produeixen variacions d'uniformitat. Hi ha dos tipus de ponts tèrmics; lineals o puntuals.
En edificis amb qualitat energètica molt baixa, els ponts tèrmics no tenen molta rellevància ja que es defineixen com la diferència energètica entre la qualitat energètica de la pell homogènia i la no homogènia. No obstant això, en edificis que requereixen baixos consums energètics com els Passivhaus, les pèrdues per transmissió i ventilació són molt reduïdes i per tant un pont tèrmic pot suposar un gran impacte si no es controla bé.

El sistema passivhaus considera un detall constructiu lliure de ponts tèrmics quan la transmitància tèrmica lineal no supera un valor màxim de 0,01W /mK.
Hi ha tres tipus de ponts tèrmics lineals:

Constructius: Quan el tancament canvia de gruix.
geomètrics: Es produeixen en les cantonades, on una superfície interior es correspon amb una superfície exterior gran.

Per canvi de material: Quan de forma puntual o linealment hi ha un material amb major conductivitat tèrmica que el tancament normal.

Les regles poden ajudar a minimitzar o evitar l'efecte dels ponts tèrmics:
  • Evitar; Intentar no "trencar" la continuïtat de l'aïllament tèrmic.
  • penetrar; Si no es pot evitar trencar la continuïtat de l'aïllament, en els punts de ruptura ha de usar-se un element amb baixa conductivitat.
  • connectar; Connectar diferents elements constructius sense interrompre l'aïllament tèrmic.
Els ponts tèrmics tenen diferent rellevància en diferents climes. Per exemple, si tenim un edifici condicionat a l'estiu a 25º ia l'exterior les temperatures mitjanes diàries són de 30º, el pont tèrmic afavoreix l'escalfament de l'edifici.
També els ponts tèrmics cal controlar-los per temes d'higiene i evitar condensacions i que es generi floridura, els ponts tèrmics poden evitar que es produeixin condensacions a causa de la baixada de la temperatura en el detall constructiu.